I ostatnio w końcu przygotowałam taką zapiekankę.
Jest banalnie prosta w przygotowaniu i przepyszna.
Może stanowić samodzielne danie, albo dodatek, np. do mięsa.
Składniki:
- bochenek chleba
- 1/2 kostki masła
- 150-200 g sera
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Bochenek naciąć wzdłuż i w poprzek, tak żeby powstały minikromki, które łączy spód chleba.
Ser pokroić w plastry grubości około 0,5 cm i podzielić na kawałki pasujące do nacięć.
Szczypiorek posiekać.
Między "kromki" wkładać kawałki sera, a w poprzeczne nacięcia wypełnić wiórkami z masła.
Całość posypać szczypiorkiem i dodać na wierzch jeszcze kilka wiórków z masła.
Całość posypać szczypiorkiem i dodać na wierzch jeszcze kilka wiórków z masła.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Piec w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści, a całość się zarumieni (około 15-20 minut).
Podawać gorące.
Piec w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści, a całość się zarumieni (około 15-20 minut).
Podawać gorące.
Smacznego
Ja się też zbieram, żeby to zrobić, ale brak piekarnika mi komplikuje plany :P
OdpowiedzUsuń