środa, 17 września 2014

Chleb zapiekany z serem

Już dość dawno, przeglądając zdjęcia na Pinterest znalazłam obrazkowy przepis na chleb zapiekany z serem. Idea bardzo mi się spodobała, ale cały czas realizację przekładałam na później.
I ostatnio w końcu przygotowałam taką zapiekankę.

Jest banalnie prosta w przygotowaniu i przepyszna.

Może stanowić samodzielne danie, albo dodatek, np. do mięsa.


Składniki:

  • bochenek chleba
  • 1/2 kostki masła
  • 150-200 g sera
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Bochenek naciąć wzdłuż i w poprzek, tak żeby powstały minikromki, które łączy spód chleba.
Ser pokroić w plastry grubości około 0,5 cm i podzielić na kawałki pasujące do nacięć.
Szczypiorek posiekać.
Między "kromki" wkładać kawałki sera, a w poprzeczne nacięcia wypełnić wiórkami z masła.
Całość posypać szczypiorkiem i dodać na wierzch jeszcze kilka wiórków z masła.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Piec w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści, a całość się zarumieni (około 15-20 minut).
Podawać gorące.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Ja się też zbieram, żeby to zrobić, ale brak piekarnika mi komplikuje plany :P

    OdpowiedzUsuń