wtorek, 11 czerwca 2013

Banica

Tytułem wstępu: mój internet mnie chyba nie lubi i postanowił trochę się ze mną podroczyć i sobie poszedł...

Od pierwszego kęsa jestem fanką bułgarskiej kuchni. Tamtejsze specjały coraz częściej można znaleźć w naszych sklepach i dzięki temu coraz częściej goszczą w mojej kuchni.

Banica jest to ciasto pieczone z serem szopskim [ser w smaku podobny do fety, jednak ma trochę inną konsystencję - można go trzeć na tarce].

Tak naprawdę nie istnieje jeden przepis na banicę. Dziś podam trzy, które najczęściej realizuję.

BANICA KLASYCZNA

Składniki:

  • 1 opakowanie sera szopskiego
  • 1 opakowanie ciasta filo (podobne do ciasta francuskiego, do kupienia w dużych miastach)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • około 50 ml mleka
  • olej
Przygotowanie:

Jajka mieszamy z jogutrem i mlekiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Pojedyncze płaty ciasta filo (w opakowaniu jest około 10 płatów) delikatnie zgniatamy i układamy na dnie blachy. Rozkruszamy lub trzemy na tarce 1/3 sera i polewamy 1/3 jajek z jogurtem. Nakładamy kolejne warstwy ciasta, sera i jajek. Powinny wyjść 3 warstwy. Wierzch skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

BANICA KLASYCZNA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM


Składniki:

  • 1 opakowanie sera szopskiego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • około 50 ml mleka
  • olej
Przygotowanie:

Jajka mieszamy z jogutrem i mlekiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Na dnie wykładamy jeden placek ciasta francuskiego. Rozkruszamy lub trzemy na tarce około 1/2 sera. Drugie opakowanie ciasta francuskiego kroimy na równej szerokości paski. Na cieście z serem tworzymy dość luźną kratkę(tak aby jajka z jogurtem mogły spłynąć do najniższej warstwy), ścieramy pozostały ser i całość zalewamy jajkami z jogurtem. Wierzch skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.


BANICA ZAWIJANA

Składniki:

  • 1 opakowanie sera szopskiego
  • 1 opakowanie ciasta filo (podobne do ciasta francuskiego, do kupienia w dużych miastach)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • około 50 ml mleka
  • olej
Przygotowanie:

Jajka mieszamy z jogutrem, mlekiem i pokruszonym serem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. 2-3 złożone razem płaty ciasta filo smarujemy jajkami wymieszanymi z pozostałymi składnikami i zwijamy w rulon. Z opakowania ciasta wychodzi 5-6 rulonów. Układamy na blaszce. Wierzch skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.


Do nadzienia można dodać, co się tylko chce. Miałam okazję próbować banicy z nadzieniem serowo-szpinakowym, serowo-porowym, serowym z drobno posiekanymi czarnymi oliwkami... Jednak najbardziej lubię klasyczną wersję.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz