sobota, 21 grudnia 2013

Pieczarki w zalewie


Wśród bożonarodzeniowych dań zdecydowanie królują ryby i grzyby. U mnie w domu można spotkać większą ilość przedstawicieli tej drugiej kategorii. Poza klasycznymi przysmakami od czasu do czasu trafiają się także "nowości".
Kilka lat temu, w ramach eksperymentu na wigilijnej kolacji pojawiły się pieczarki w zalewie i od tamtej pory na stałe zagościły w menu.



Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
  • słoik ogórków konserwowych
  • 4 jajka
  • bułka tarta
Zalewa:
  • 8 łyżek octu
  • 4 szklanki wody
  • 6-8 łyżek keczupu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 duży liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować.
Cebulę pokroić w pióra. Ogórki pokroić w plastry.
Pieczarki umyć, obrać i usunąć korzenie. Opanierować w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Na dnie salaterki Wyłożyć cienką warstwę cebuli i ogórków. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pieczarek. Układać warstwowo do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny stanowić cebula i ogórek.
Polać zalewą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz