Wśród bożonarodzeniowych dań zdecydowanie królują ryby i grzyby. U mnie w domu można spotkać większą ilość przedstawicieli tej drugiej kategorii. Poza klasycznymi przysmakami od czasu do czasu trafiają się także "nowości".
Kilka lat temu, w ramach eksperymentu na wigilijnej kolacji pojawiły się pieczarki w zalewie i od tamtej pory na stałe zagościły w menu.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
- słoik ogórków konserwowych
- 4 jajka
- bułka tarta
Zalewa:
- 8 łyżek octu
- 4 szklanki wody
- 6-8 łyżek keczupu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 duży liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować.
Cebulę pokroić w pióra. Ogórki pokroić w plastry.
Pieczarki umyć, obrać i usunąć korzenie. Opanierować w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Na dnie salaterki Wyłożyć cienką warstwę cebuli i ogórków. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pieczarek. Układać warstwowo do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny stanowić cebula i ogórek.
Polać zalewą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz