W kulinarnej części Bożego Narodzenia najfajniejsze jest czekanie na smakołyki, które pojawiają się na stole tylko raz do roku.
Jednym z moich ulubieńców jest tort makowy. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami. Wykończony maślanym kremem czekoladowym.
Składniki:
ciasto:
- 250 g maku
- 500 ml mleka
- 8 jajek
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- bakalie
krem:
- 375 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mak zaparzyć mlekiem, ostudzić, odcedzić i trzy razy zmielić.
Żółtka, cukier i miód dokładnie rozetrzeć. Ciągle ucierając stopniowo dodawać mak, bułkę tartą oraz bakalie. Całość połączyć z pianą z białek.
Żółtka, cukier i miód dokładnie rozetrzeć. Ciągle ucierając stopniowo dodawać mak, bułkę tartą oraz bakalie. Całość połączyć z pianą z białek.
Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło rozetrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać cukier, żółtka oraz kakao. Można dodać do smaku rum lub sok z cytryny.
Wystudzone ciasto rozkroić na 3 blaty. Na pierwszy z nich wyłożyć około 1/3 kremu. Nakryć kolejnym blatem ciasta i wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Nakryć ostatnim blatem i całość posmarować kremem. Udekorować.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz