poniedziałek, 23 grudnia 2013

Tort makowy



W kulinarnej części Bożego Narodzenia najfajniejsze jest czekanie na smakołyki, które pojawiają się na stole tylko raz do roku.

Jednym z moich ulubieńców jest tort makowy. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami. Wykończony maślanym kremem czekoladowym.




Składniki:
ciasto:

  • 250 g maku
  • 500 ml mleka
  • 8 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • bakalie
krem:
  • 375 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mak zaparzyć mlekiem, ostudzić, odcedzić i trzy razy zmielić.
Żółtka, cukier i miód dokładnie rozetrzeć. Ciągle ucierając stopniowo dodawać mak, bułkę tartą oraz bakalie. Całość połączyć z pianą z białek.
Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zostawić do wystygnięcia.

Miękkie masło rozetrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać cukier, żółtka oraz kakao. Można dodać do smaku rum lub sok z cytryny.

Wystudzone ciasto rozkroić na 3 blaty. Na pierwszy z nich wyłożyć około 1/3 kremu. Nakryć kolejnym blatem ciasta i wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Nakryć ostatnim blatem i całość posmarować kremem. Udekorować.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz