wtorek, 4 marca 2014

Szpinakowo - paprykowy sos do makaronu


Szpinak, papryka i makaron.
W ramach kuchennego lenistwa połączyłam te składniki w jedną całość.


Wyszło danie sycące, lekkie, pachnące czosnkiem, z dodatkiem chrupiącej papryki.

Jest kolorowe i pełne warzyw, więc idealnie nadaje się do przywoływania wiosny.


Składniki (na 3 porcje):
  • 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
  • 2/3 opakowania mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • masło sklarowane
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 średniej wielkości papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z solą.
Papryki pokroić w drobną kostkę.
Szpinak poddusić na maśle. Dodać czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
Do szpinaku dodać śmietanę i paprykę. Zestawić z ognia, żeby papryka pozostała chrupiąca.
Wymieszać makaron z sosem i od razu podawać.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz