poniedziałek, 10 marca 2014

Owsianka bez gotowania

Owsianka należy do moich ulubionych śniadań. Jednak z jej klasyczną wersją jest jeden mały problem - najlepiej smakuje na gorąco, przez co średnio nadaje się na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą.

W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest owsianka bez gotowania. Przygotowuje się ją bardzo szybko. I co ważniejsze lepiej smakuje niż wygląda.

Składniki:

  • zamykana szklanka lub pojemnik ;)
  • płatki owsiane
  • otręby
  • mleko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 garści rodzynek
  • 1/2 garści jagód goji

Przygotowanie:

Istotnym elementem tego przepisu jest naczynie w którym przygotowujemy owsiankę, ponieważ od jego objętości zależą proporcje składników. Chyba najwygodniejszą objętością jest 250ml i w przepisie podane są proporcje dla takiej właśnie porcji.

Naczynie wypełnić płatkami owsianymi do 1/3 objętości. Dodać łyżkę otrąb. Kolejną 1/3 naczynia uzupełnić mlekiem. Dodać jogurt, cukier, cynamon oraz bakalie.
Wymieszać, wstawić na noc do lodówki.
Zamiast bakalii można dodać owoce.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz