W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest owsianka bez gotowania. Przygotowuje się ją bardzo szybko. I co ważniejsze lepiej smakuje niż wygląda.
Składniki:
- zamykana szklanka lub pojemnik ;)
- płatki owsiane
- otręby
- mleko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 garści rodzynek
- 1/2 garści jagód goji
Przygotowanie:
Istotnym elementem tego przepisu jest naczynie w którym przygotowujemy owsiankę, ponieważ od jego objętości zależą proporcje składników. Chyba najwygodniejszą objętością jest 250ml i w przepisie podane są proporcje dla takiej właśnie porcji.
Naczynie wypełnić płatkami owsianymi do 1/3 objętości. Dodać łyżkę otrąb. Kolejną 1/3 naczynia uzupełnić mlekiem. Dodać jogurt, cukier, cynamon oraz bakalie.
Wymieszać, wstawić na noc do lodówki.
Zamiast bakalii można dodać owoce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz