sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy

mazurek krówkowy

Po kilkuletniej dominacji w wykonaniu mazurka makowego postanowiłam coś zmienić i poszukać nowego smaku.


Skończyło się dość klasycznie: kruche ciasto, masa kajmakowa, orzechy itp. Jednak całość podkręcona jest kwaskowatym dżemem porzeczkowym.


Mazurek jeszcze czeka na degustację, ale już wygląda na to, że będzie pysznie.



Składniki:

  • 100 g krupczatki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 30 g mąki migrałowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • łyżka smalcu
  • słoik dżemu porzeczkowego
  • opakowanie masy kajmakowej
  • 80-100 g orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • cukierki, czekolada... (do dekoracji)

Przygotowanie:

Jajka posolić i roztrzepać.
Krupczatkę, mąkę pszenną i cukier przesiekać z masłem i lekko wyrobić.
Dodać do ciasta jajka, smalec, mąkę migdałową i dobrze wyrobić (w razie konieczności podsypać lekko mąką).
Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 45 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby ciasto nie wybrzuszało się wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać około 500 g fasoli jako obciążnik. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć papier z fasolą, piec ciasto kolejne 15 minut i odstawić do wystudzenia.
Orzechy posiekać. Ciasto posmarować cienką warstwą dżemu, posypać orzechami i rodzynkami. Na wierzch wyłożyć masę kajmakową. Udekorować według uznania.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Wiesz, że ja go chcę spróbować? :D brzmi super dobrze, wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń