Jesień. Teoretycznie świeżych owoców i warzyw jest coraz mniej. Szczególnie takich prosto ze słońca.
Na całe szczęście jesienią też można wyczarować coś pysznego, gdzie głównym składnikiem są owoce i warzywa. Jednym z takich czarów jest surówka z pora.
Składniki:
- 1 duży por (lub dwa mniejsze)
- 3 średniej wielkości jabłka
- sok z cytryny
- 3-4 łyżki śmietany
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Białą część pora przekroić na pół i pokroić w dość cienkie paseczki. Posolić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
Wymieszać pora z jabłkiem. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać.
Odstawić na mniej więcej 30 minut, żeby smaki się "przegryzły".
Odstawić na mniej więcej 30 minut, żeby smaki się "przegryzły".
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz