piątek, 1 listopada 2013

Surówka z pora



Jesień. Teoretycznie świeżych owoców i warzyw jest coraz mniej. Szczególnie takich prosto ze słońca.


Na całe szczęście jesienią też można wyczarować coś pysznego, gdzie głównym składnikiem są owoce i warzywa. Jednym z takich czarów jest surówka z pora.




Składniki:

  • 1 duży por (lub dwa mniejsze)
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Białą część pora przekroić na pół i pokroić w dość cienkie paseczki. Posolić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
Wymieszać pora z jabłkiem. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać.
Odstawić na mniej więcej 30 minut, żeby smaki się "przegryzły".

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz