Pierwsze skojarzenie odnośnie lemoniady: idealne orzeźwienie w czasie upałów.
Drugie skojarzenie: duża dawka witaminy C.
Zachęcona przez niezwykle apetycznie pachnące cytryny i kierując się tym drugim skojarzeniem, postanowiłam przygotować lemoniadę.
I co z tego, że jest już jesień...
Składniki:
- 1 i 1/5 litra wody
- 7 łyżek syropu sosnowego
- sok z 1 i 1/2 cytryny
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Syrop rozpuścić w około 1/3 litra wody. Uzupełnić resztą wody. Dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Można podawać schłodzony.
Można podawać schłodzony.
Tak przygotowana lemoniada jest dość kwaśna, ale żeby uzupełnić witaminę C, taka będzie najlepsza.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz