wtorek, 29 października 2013

Domowa lemoniada


Pierwsze skojarzenie odnośnie lemoniady: idealne orzeźwienie w czasie upałów.
Drugie skojarzenie: duża dawka witaminy C.

Zachęcona przez niezwykle apetycznie pachnące cytryny i kierując się tym drugim skojarzeniem, postanowiłam przygotować lemoniadę.

I co z tego, że jest już jesień...


Składniki:

  • 1 i 1/5 litra wody
  • 7 łyżek syropu sosnowego
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Syrop rozpuścić w około 1/3 litra wody. Uzupełnić resztą wody. Dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Można podawać schłodzony.

Tak przygotowana lemoniada jest dość kwaśna, ale żeby uzupełnić witaminę C, taka będzie najlepsza.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz