sobota, 12 października 2013

Placki tzw. uniwersalne


Przepis na te placki znalazłam jakieś 10 - 12 lat temu jako dodatek do jakiegoś dania. Samo danie poszło w niepamięć (i chyba nawet nigdy nie zostało zrobione), a placki szturmem zdobyły kuchnię i goszczą w niej do dziś.


Są proste w przygotowaniu i można je podawać zarówno na słono jak i na słodko.




Składniki (na 8 placków):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i masło. Stopniowo dodawać wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto ma być ścisłe i nie powinno się lepić do ręki. Podzielić na 8 kulek i odstawić na co najmniej 20 minut. Uformować placki (ewentualnie rozwałkować) i smażyć na rumiano.

Odstawienie ciasta powoduje rozwarstwiania w czasie smażenia, co tylko dodaje plackom uroku.

Najlepiej smakują prosto z patelni.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. i to jest pomysł na dzisiejsze późne, leniwe śniadanie! tak właśnie zrobię!!! i napiszę Ci, jaki był efekt moich prób plackowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli nie masz gości na śniadaniu to polecam zrobić mniejszą porcję, bo u mnie w domu nikt nie daje rady zjeść więcej niż 2 w jednym podejściu... a na leniwe śniadanie widzę je na gorąco w towarzystwie kawy i miodu :)

      Usuń
    2. jak dla mnie - przepis idealny! Oliwia, wymiatasz! Normalnie od dziś Twoje placki wchodzą na moje kulinarne Top 10 :) Super!

      Usuń