niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto kolibrowe

Ostatnio większość moich kuchennych inspiracji pochodzi z książek. Co ciekawsze, w tych książkach jest nazwa i ewentualnie opis przygotowania danej potrawy, ale bez dokładnych składników, ani proporcji.

Tym razem padło na ciasto kolibrowe inspirowane książką Słodki świat Julii, a sam przepis jest fuzją przepisów rozrzuconych, po różnych zakątkach internetu z odrobiną inwencji twórczej.

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 średniej wielkości banany
  • 6 plastrów ananasa + kilka łyżek syropu
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Krem:
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g kremowego serka 
  • aromat waniliowy
  • orzechy (do dekoracji)
  • rodzynki (do dekoracji)
Przygotowanie:

Przygotować składniki na krem, żeby były w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Banany i ananasa zmiksować na purée. Jajka podzielić na białka i żółtka. Do żółtek dodać cukier, olej oraz mleko. Dobrze wymieszać i dodać owocowe purée. Do masy owocowej dodać mąkę oraz orzechy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki (w tym wypadku prostokątna o wymiarach 20x26cm, może być też tortownica) i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek. Pod koniec miksowania dodać kilka kropel aromatu waniliowego.

Wystudzone ciasto rozkroić na dwa blaty. Na pierwszy z nich wyłożyć mniej więcej połowę kremu i rozsmarować. Posypać rodzynkami i przykryć drugim blatem ciasta.Wierzch pokryć resztą kremu (można także posmarować boki ciasta) i udekorować orzechami oraz rodzynkami.

Ciasto przechowywać w lodówce.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz