Tym razem padło na ciasto kolibrowe inspirowane książką Słodki świat Julii, a sam przepis jest fuzją przepisów rozrzuconych, po różnych zakątkach internetu z odrobiną inwencji twórczej.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 średniej wielkości banany
- 6 plastrów ananasa + kilka łyżek syropu
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Krem:
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 300 g kremowego serka
- aromat waniliowy
- orzechy (do dekoracji)
- rodzynki (do dekoracji)
Przygotowanie:
Przygotować składniki na krem, żeby były w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Banany i ananasa zmiksować na purée. Jajka podzielić na białka i żółtka. Do żółtek dodać cukier, olej oraz mleko. Dobrze wymieszać i dodać owocowe purée. Do masy owocowej dodać mąkę oraz orzechy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki (w tym wypadku prostokątna o wymiarach 20x26cm, może być też tortownica) i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek. Pod koniec miksowania dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
Wystudzone ciasto rozkroić na dwa blaty. Na pierwszy z nich wyłożyć mniej więcej połowę kremu i rozsmarować. Posypać rodzynkami i przykryć drugim blatem ciasta.Wierzch pokryć resztą kremu (można także posmarować boki ciasta) i udekorować orzechami oraz rodzynkami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz