poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ciasto z gruszkami

Odkąd pamiętam w domu królowały ciasta z jabłkami, a gruszkowe nie pojawiło się chyba nigdy.

Korzystając z faktu, że nie wszystkie tegoroczne gruszki wylądowały w kompocie postanowiłam zmienić ten stan rzeczy.

Tak powstało ciasto eksperyment. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Lekkie i pełne gruszek.

Chociaż podejrzewam, że z innymi owocami będzie równie smaczne.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka + szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 gruszki
  • brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać mleko i olej.
Cały czas miksując porcjami dodawać mąkę.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Na cieście ułożyć pokrojone gruszki i posypać kilkoma łyżkami brązowego cukru.
Piec około godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Tak, że aż mmmm... jadłabym i tylko paluszki oblizywała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wątpię. U mnie zniknęło praktycznie od razu. A wyobraź sobie jakie ładne może być np. z jagodami albo porzeczkami albo jakąś mieszanką owoców... :)

      Usuń