czwartek, 14 sierpnia 2014

Chleb na sodzie

Uwielbiam piec chleb.
A chyba jeszcze bardziej wyrabiać ciasto chlebowe.

Mniej więcej tydzień temu przypadkiem trafiłam na program Chleby Paula Hollywooda i ten przepis zauroczył mnie na tyle, że przygotowanie go było tylko kwestią czasu.

Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie powinien sprawić problemu nawet osobie, która nigdy wcześniej nie piekła chleba.

Tylko dla mnie mógłby być mniej słony... kwestia gustu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki (może być: pszenna, pół na pół pszenna i razowa, chlebowa, itp.)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml maślanki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól i sodę. Zalać maślanką.
Wyrobić ciasto. Uformować okrągły bochenek. Naciąć na krzyż, prawie przeciąć. (dzięki temu chleb ładnie i równomiernie wyrośnie). Wierzch delikatnie posypać mąką.
Piec na blaszce wyłożonej papierem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz