A chyba jeszcze bardziej wyrabiać ciasto chlebowe.
Mniej więcej tydzień temu przypadkiem trafiłam na program Chleby Paula Hollywooda i ten przepis zauroczył mnie na tyle, że przygotowanie go było tylko kwestią czasu.
Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie powinien sprawić problemu nawet osobie, która nigdy wcześniej nie piekła chleba.
Tylko dla mnie mógłby być mniej słony... kwestia gustu.
Składniki:
- 0,5 kg mąki (może być: pszenna, pół na pół pszenna i razowa, chlebowa, itp.)
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml maślanki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól i sodę. Zalać maślanką.
Wyrobić ciasto. Uformować okrągły bochenek. Naciąć na krzyż, prawie przeciąć. (dzięki temu chleb ładnie i równomiernie wyrośnie). Wierzch delikatnie posypać mąką.
Piec na blaszce wyłożonej papierem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Piec na blaszce wyłożonej papierem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz