Jestem fanką śniadań, które można przygotować dzień wcześniej, a rano wstać i od razu jeść.
Jednym z takich dań jest pudding z kaszki kukurydzianej. Pyszny, sycący, prosty w przygotowaniu. Można go jeść zarówno w domu jak i zabrać ze sobą jako drugie śniadanie do szkoły/pracy.
Dziś w wersji wiśniowej, ale inne owocowe smaki sprawdzą się równie dobrze.
Składniki (na 3 porcje):
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 7 łyżek kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 150 ml soku wiśniowego domowej roboty (lub 2-3 łyżki syropu owocowego)
Przygotowanie:
Mleko z wodą i cukrem podgrzać. Dodać kaszkę. Gotować do zgęstnienia, często mieszając.
Zdjąć z ognia. Dodać sok i dokładnie wymieszać.
Zdjąć z ognia. Dodać sok i dokładnie wymieszać.
Rozlać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.
Podawać z dżemem wiśniowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz