Wiosna coraz bliżej. Niestety pogoda nie w pełni to oddaje.
Najlepszym zastrzykiem energii w taką smętną, nie wiadomo jaką pogodę jest mocno warzywne, kolorowe danie.
Warzywa w połączeniu z makaronem i mięsem/rybą dadzą lekki, a jednocześnie sycący (prawie) wiosenny obiad, który idealnie nadaje się także na wynos.
Składniki:
- 50g makaronu
- 1/2 średniej wielkości cukinii
- 5 pomidorów koktajlowych
- 2 plastry wędzonego łososia (ok. 50g)
- garść rukoli
- 1/2 papryczki chili
- około 1cm świeżego imbiru
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Cukinię pokroić w grubą kostkę, lekko posolić. Chili pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać. Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki. Łososia podzielić na drobne kawałki.
Na lekko rozgrzanym oleju podsmażyć chili i imbir. Dodać cukinię i smażyć kilka minut. Zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron oraz łososia. Wymieszać.
Dodać rukolę. Całość udekorować pomidorami.
Smacznego
mniam :):):) takie jedzonko poprawia nastrój!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :D aż mi się cała twarz śmiała do tego :D
Usuń