czwartek, 6 marca 2014

Makaron z cukinią i łososiem


Wiosna coraz bliżej. Niestety pogoda nie w pełni to oddaje.

Najlepszym zastrzykiem energii w taką smętną, nie wiadomo jaką pogodę jest mocno warzywne, kolorowe danie.

Warzywa w połączeniu z makaronem i mięsem/rybą dadzą lekki, a jednocześnie sycący (prawie) wiosenny obiad, który idealnie nadaje się także na wynos.


Składniki:

  • 50g makaronu
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 2 plastry wędzonego łososia (ok. 50g)
  • garść rukoli
  • 1/2 papryczki chili
  • około 1cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.
Cukinię pokroić w grubą kostkę, lekko posolić. Chili pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać. Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki. Łososia podzielić na drobne kawałki.
Na lekko rozgrzanym oleju podsmażyć chili i imbir. Dodać cukinię i smażyć kilka minut. Zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron oraz łososia. Wymieszać.
Dodać rukolę. Całość udekorować pomidorami.


Smacznego

2 komentarze:

  1. mniam :):):) takie jedzonko poprawia nastrój!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie :D aż mi się cała twarz śmiała do tego :D

      Usuń