czwartek, 20 marca 2014

Tortilla z warzywami

Chyba w każdej kuchni zdarza się czasem taki dzień, że na nic nie ma czasu, ani chęci. Do tego lodówka i półki zaczynają świecić pustkami.

Wbrew pozorom taka sytuacja ma swoje plusy. Wyczarowanie czegoś z kuchennych "resztek" pobudza kreatywność i czasem można odkryć jakiś nowy ciekawy smak.

U mnie skończyło się to tortillą z lekkim, warzywnym sosem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 placki tortilli
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/3 średniej wielkości cukinii
  • 1 duża marchew
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • 330ml soku pomidorowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, imbir (do smaku)
  • cukier

Przygotowanie:

Cukinię i marchew obrać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Czosnek posiekać.
Na oleju podsmażyć czosnek z przyprawami. Dodać cukinię, marchew i fasolę. Smażyć do uzyskania żądanej miękkości warzyw.
Dodać sok pomidorowy i odrobinę cukru. Dusić kilka minut.

Na suchej patelni podgrzać placki tortilli. Podawać z sosem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz