Wbrew pozorom taka sytuacja ma swoje plusy. Wyczarowanie czegoś z kuchennych "resztek" pobudza kreatywność i czasem można odkryć jakiś nowy ciekawy smak.
U mnie skończyło się to tortillą z lekkim, warzywnym sosem.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 placki tortilli
- 1 ząbek czosnku
- około 1/3 średniej wielkości cukinii
- 1 duża marchew
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- 330ml soku pomidorowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- olej
- sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, imbir (do smaku)
- cukier
Przygotowanie:
Cukinię i marchew obrać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Czosnek posiekać.
Na oleju podsmażyć czosnek z przyprawami. Dodać cukinię, marchew i fasolę. Smażyć do uzyskania żądanej miękkości warzyw.
Dodać sok pomidorowy i odrobinę cukru. Dusić kilka minut.
Na suchej patelni podgrzać placki tortilli. Podawać z sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz