piątek, 6 grudnia 2013

Norweski deser jabłkowy


Mam pierwszy wolny weekend od połowy października. Do tego Mikołajki i w końcu pierwszy śnieg (pomijając ten nieogarnięty i nierozgarnięty wiatr). Tyle dobrych rzeczy jednego dnia trzeba uczcić czym pysznym. Dziś w roli tego czegoś pysznego wystąpił norweski deser jabłkowy. Jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. I przede wszystkim smakuje rewelacyjnie.


Składniki (na 4 szklanki):

  • 4-5 dużych jabłek
  • 125 g herbatników
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić do miękkości z cukrem i cynamonem. Odstawić do przestygnięcia. Można także użyć gotowego musu jabłkowego.
W moim wypadku były to przygotowane wcześniej jabłka do szarlotki (bez cukru), które doprawiłam dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego i łyżeczką cynamonu na około 500 g musu.
Herbatniki pokruszyć i uprażyć na patelni. Odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder.

Układać kolejno:
jabłka,
ciastka,
śmietanę
aż do wypełnienia szklanek/pucharków.
Ostatnią warstwę powinna stanowić śmietana.

Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz