Tym razem wybór padł na bananowe muffiny z czekoladą...
Tylko oczywiście jak zwykle nie udało mi się ich zrobić wg przepisu... i coś mnie podkusiło, żeby zrobić je z podwójnej porcji.
Składniki (na około 48 muffin):
- 6 dojrzałych bananów
- 200 g roztopionego masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 500 g mąki tortowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki i rozetrzeć z cukrem wanilinowym.
W osobnym naczyniu mikserem ubić jajka z cukrem.
Czekolady posiekać na drobne kawałki.
Do roztartych bananów dodać kolejno: roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę.
Połączyć masę bananową z masą jajeczną i dobrze wymieszać.
Przełożyć do papilotek do około 3/4 ich wysokości.
Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170st.C
Przy tak dużej ilości muffin lepiej od razu nie przekładać całego ciasta do papilotek, bo dość mocno nasiąkają ciastem.
Smacznego
O matko! Ale narobiłaś mi smaku. Uwielbiam muffiny i czekoladę, więc Twoje połączenie do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuńjeszcze mogę dodać, że w sumie pachną czekoladą i prawie nie czuć bananów ;)
Usuń