sobota, 27 września 2014

Racuchy z jabłkami


Sezon na jabłka w pełni.
Najlepiej takie prosto z drzewa, ale...
wszelkiego rodzaju placki
i racuchy też mogą być.


Jednym ze smaków mojego dzieciństwa są racuchy z jabłkami.
Najlepiej w wersji mini, takie na jeden kęs i prosto z patelni.
Można posypać je cukrem pudrem, ale po co?





Składniki (na jedną porcję):

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 małe jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Połączyć z mąką i dobrze wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta.
Smażyć na rumiano. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Można smażyć racuchy wielkości jednego plasterka jabłka lub większe.
A jeśli po wysmażeniu wszystkich kawałków jabłka zostanie ciasto, to można z niego zrobić placuszki. Są równie pyszne.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jabłkowe racuszki. Są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. (Prawie) najpyszniejsze na świecie ;) ale trzeba przyznać, że dużo zależy od jabłek... wczoraj miałam po jednym jabłku z dwóch różnych gatunków i było czuć różnicę w smaku racuchów.

      Usuń