Sezon na jabłka w pełni.
Najlepiej takie prosto z drzewa, ale...
wszelkiego rodzaju placki
i racuchy też mogą być.
Jednym ze smaków mojego dzieciństwa są racuchy z jabłkami.
Najlepiej w wersji mini, takie na jeden kęs i prosto z patelni.
Można posypać je cukrem pudrem, ale po co?
Składniki (na jedną porcję):
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- 5 czubatych łyżek mąki
- 2 małe jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Połączyć z mąką i dobrze wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta.
Smażyć na rumiano. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Smażyć na rumiano. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Można smażyć racuchy wielkości jednego plasterka jabłka lub większe.
A jeśli po wysmażeniu wszystkich kawałków jabłka zostanie ciasto, to można z niego zrobić placuszki. Są równie pyszne.
A jeśli po wysmażeniu wszystkich kawałków jabłka zostanie ciasto, to można z niego zrobić placuszki. Są równie pyszne.
Smacznego.
Uwielbiam jabłkowe racuszki. Są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń(Prawie) najpyszniejsze na świecie ;) ale trzeba przyznać, że dużo zależy od jabłek... wczoraj miałam po jednym jabłku z dwóch różnych gatunków i było czuć różnicę w smaku racuchów.
Usuń