Ze smażonym ryżem jest tak, że każdy ma swój jedyny słuszny ;) przepis. Może być zarówno daniem jarskim i jak i mięsnym. Mój metodą prób i błędów udało mi się doprowadzić do tzw. perfekcji. I myślę, że jeszcze długo mi się nie znudzi (nie zważając na to, że ostatnio przygotowuję go prawie codziennie).
Składniki (na około 2 porcje):
- torebka ryżu
- pierś z kurczaka (można pominąć)
- 5-6 różyczek brokuła
- 3/4 pora (głównie biała część)
- 2 garście włoszczyzny w słupkach
- 2 jajka
- łyżka mleka
- przyprawy: sól do smaku i po około 1/2 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki, pieprzu czarnego i ziołowego
- 1/2-1 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka pokrojonego w kostkę usmażyć na niewielkiej ilości oleju i odstawić.
Pora pokroić w cienkie krążki. Brokuła podzielić na mniejsze części.
Warzywa usmażyć razem z przyprawami.
Warzywa usmażyć razem z przyprawami.
Jajka z mlekiem roztrzepać.
Do warzyw dodać kurczaka i wlać jajka. Smażyć mieszając, tak żeby jajko oblepiło warzywa.
Dodać ryż i sos sojowy. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać ryż i sos sojowy. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego.
mniam :) smażony ryż... mniam :):):)
OdpowiedzUsuńnawet bardzo mniam :D
Usuń