Z tą sałatką pierwszy raz spotkałam się na swoim balu inżynierskim i tak mi posmakowała... że nie jadłam wtedy prawie nic innego.
Potem w domu przygotowałam tzw. wariację na temat i do tej pory przygotowuję ją od czasu do czasu.
Sałatka jest sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się jako obiad na wynos z domu.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 3-4 połówki brzoskwiń z syropu
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki niesolonych ziaren słonecznika
- sól, pieprz, przyprawy wg. uznania
- olej
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Doprawić według uznania, np. sól, pieprz, bazylia, ostra papryka. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę.
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika.
Połączyć ryż z kurczakiem i brzoskwinią. Dodać majonej i ewentualnie doprawić czarnym pieprzem [w zależności od upodobań].
Całość posypać prażonym słonecznikiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz