sobota, 11 stycznia 2014

Sałatka ryżowa z brzoskwinią


Z tą sałatką pierwszy raz spotkałam się na swoim balu inżynierskim i tak mi posmakowała... że nie jadłam wtedy prawie nic innego.
Potem w domu przygotowałam tzw. wariację na temat i do tej pory przygotowuję ją od czasu do czasu.

Sałatka jest sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się jako obiad na wynos z domu.


Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3-4 połówki brzoskwiń z syropu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki niesolonych ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, przyprawy wg. uznania
  • olej
Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Doprawić według uznania, np. sól, pieprz, bazylia, ostra papryka. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę.
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika.
Połączyć ryż z kurczakiem i brzoskwinią. Dodać majonej i ewentualnie doprawić czarnym pieprzem [w zależności od upodobań].
Całość posypać prażonym słonecznikiem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz