wtorek, 7 stycznia 2014

Kuskus z warzywami


Styczeń. Sesja coraz bliżej. Coraz więcej czasu spędzam na uczelni i mam coraz mniej czasu na dobre jedzenie. W tym czasie, żeby uniknąć fast foodów, staram się zastępować zwykłe kanapki m.in. pożywnymi i pysznymi sałatkami.

Na pierwszy ognień trafił kuskus z warzywami. Danie, które można bardzo szybko przygotować. Jest pożywne i daje dużo pozytywnej energii.

Do tego jeszcze kubek termiczny z zieloną herbatą i można ruszyć na podbój świata.

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/3 dużej papryki
  • około garść włoszczyzny w paskach
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Kuskus lekko osolić i zalać wrzątkiem około 1/2 cm nad powierzchnię kaszy. Odstawić do napęcznienia.
Cebulę wrzucić na zimny olej, dodać wszystkie przyprawy i lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut. Dodać włoszczyznę i smażyć do żądanej miękkości warzyw.
Połączyć warzywa z kuskusem i dobrze wymieszać.

Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi daniami można użyć innych przypraw.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz