Styczeń. Sesja coraz bliżej. Coraz więcej czasu spędzam na uczelni i mam coraz mniej czasu na dobre jedzenie. W tym czasie, żeby uniknąć fast foodów, staram się zastępować zwykłe kanapki m.in. pożywnymi i pysznymi sałatkami.
Na pierwszy ognień trafił kuskus z warzywami. Danie, które można bardzo szybko przygotować. Jest pożywne i daje dużo pozytywnej energii.
Do tego jeszcze kubek termiczny z zieloną herbatą i można ruszyć na podbój świata.
Składniki:
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 1/2 średniej cebuli
- 1/3 dużej papryki
- około garść włoszczyzny w paskach
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól
- olej
Przygotowanie:
Kuskus lekko osolić i zalać wrzątkiem około 1/2 cm nad powierzchnię kaszy. Odstawić do napęcznienia.
Cebulę wrzucić na zimny olej, dodać wszystkie przyprawy i lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut. Dodać włoszczyznę i smażyć do żądanej miękkości warzyw.
Połączyć warzywa z kuskusem i dobrze wymieszać.
Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi daniami można użyć innych przypraw.
Jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi daniami można użyć innych przypraw.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz