niedziela, 21 kwietnia 2013

Tosty hawajskie

W mojej kuchni dość często goszczą różnego rodzaju tosty i grzanki. Na ogół są szybkie w przygotowaniu i dają praktycznie nieograniczone możliwości.
Idealne na śniadanie czy kolację, a w sytuacjach ekstremalnych potrafią zastąpić obiad.

Dziś tosty hawajskie w wersji niezbyt klasycznej, bo na cieście francuskim.




Składniki: (na 6 grzanek)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 plastrów sera
  • 6 plastrów szynki
  • 6 plastrów ananasa
  • dżem żurawinowy (do dekoracji)
Przygotowanie:
  • ciasto kroimy na 6 równych prostokątów
  • na każdym kawałku układamy: po 2 plastry sera, plaster szynki oraz ananasa
  • zapiekamy 20 minut w temperaturze 210 stopni
  • gorące tosty smarujemy dżemem według uznania.
Należy uważać z szynką, bo dziś trafiły mi się strasznie duże okrągłe plastry, które pokroiłam na 4 kawałki i po 2 wylądowały na każdej grzance... i ciut mi się rozpłynęły na serze. Smaku to nie umniejszyło, ale trochę straciło na wyglądzie. Ewentualnie można odrobinę zawinąć do góry brzegi ciasta, żeby nadzienie nie uciekło.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz