Lekcje Madame Chic uśmiechały się do mnie już od dnia premiery, jednak dopiero teraz nadarzyła się okazja do przeczytania tej książki. I zdecydowanie warto było na tą okazję czekać.
W tej książce praktycznie wszystko jest takie jak być powinno. Od urzekającej swoją prostotą okładki, przez krótkie rozdziały, po zapamiętaj s'il vous plaît. No i oczywiście subtelny Paryż w tle.
Całość podzielona jest na trzy części: Dieta i aktywność fizyczna, Styl i uroda oraz Jak żyć z klasą. Każda z nich jest inna i na swój sposób inspirująca.
Jako książkoholika z zamiłowaniem kulinarnym pierwsza część urzekła mnie całokształtem. Aż chciałoby się praktycznie od razu przygotować jakąś małą ucztę i zaprosić przyjaciół do wspólnego biesiadowania.
W stylu i urodzie na pierwszy plan wybijają się naturalny makijaż (który na co dzień należy do moich ulubionych) oraz pewnego rodzaju zamiłowanie do swoistej estetyki ubioru. Fajnie jest wiedzieć, że jest gdzieś na tym świecie, kto podobnie do mnie nie przepada za wychodzeniem z domu w tzw. wyjściowym dresie.
Można powiedzieć, że w ostatniej części znalazły się wszystkie porady i rozważania, których nie dało się umieścić w poprzednich dwóch. Jak dla mnie stanowi to dość ciekawą, chociaż chwilami nierówną mieszankę różnych inspiracji.
Podsumowując dla mnie nie jest odkrywcza książka, ale bez wątpienia warto ją przeczytać i pozwolić sobie na przeniesienie się do świata bardziej chic.
wyzwanie czytelnicze: grunt to okładka - kobieta
źródło okładki: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/
poniedziałek, 31 marca 2014
czwartek, 20 marca 2014
Tortilla z warzywami
Chyba w każdej kuchni zdarza się czasem taki dzień, że na nic nie ma czasu, ani chęci. Do tego lodówka i półki zaczynają świecić pustkami.
Wbrew pozorom taka sytuacja ma swoje plusy. Wyczarowanie czegoś z kuchennych "resztek" pobudza kreatywność i czasem można odkryć jakiś nowy ciekawy smak.
U mnie skończyło się to tortillą z lekkim, warzywnym sosem.
Składniki (na 2 porcje):
Wbrew pozorom taka sytuacja ma swoje plusy. Wyczarowanie czegoś z kuchennych "resztek" pobudza kreatywność i czasem można odkryć jakiś nowy ciekawy smak.
U mnie skończyło się to tortillą z lekkim, warzywnym sosem.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 placki tortilli
- 1 ząbek czosnku
- około 1/3 średniej wielkości cukinii
- 1 duża marchew
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- 330ml soku pomidorowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- olej
- sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, imbir (do smaku)
- cukier
Przygotowanie:
Cukinię i marchew obrać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Czosnek posiekać.
Na oleju podsmażyć czosnek z przyprawami. Dodać cukinię, marchew i fasolę. Smażyć do uzyskania żądanej miękkości warzyw.
Dodać sok pomidorowy i odrobinę cukru. Dusić kilka minut.
Na suchej patelni podgrzać placki tortilli. Podawać z sosem.
Smacznego.
sobota, 15 marca 2014
Antychrysta - Amélie Nothomb
To już moje dwunaste spotkanie z twórczością "Niesfornego Dziecka Literatury" i jak [prawie] zawsze spotkanie było udane.
Tym razem poznajemy dwie szesnastolatki: Blanche oraz Christę. Pierwsza z nich jest wyobcowaną samotniczką, natomiast druga błyszczy w towarzystwie. Jeden niewinny uśmiech splata ich losy. Co w efekcie powoduje lawinę nieprzewidzianych zdarzeń.
Całość poznajemy z punktu widzenia Blanche. Od jej zachwytu Christą, przez poznanie prawdziwej natury przyjaciółki, aż do wewnętrznej przemiany Blanche i pewnego rodzaju zemsty.
Całość na początku jest nieco męcząca. Dopiero gdy Blanche decyduje się wyjść ze swojej skorupy książka robi się lżejsza i przyjemniejsza w czytaniu.
wyzwanie czytelnicze: grunt to okładka - kobieta
źródło okładki: http://lubimyczytac.pl/
Tym razem poznajemy dwie szesnastolatki: Blanche oraz Christę. Pierwsza z nich jest wyobcowaną samotniczką, natomiast druga błyszczy w towarzystwie. Jeden niewinny uśmiech splata ich losy. Co w efekcie powoduje lawinę nieprzewidzianych zdarzeń.
Całość poznajemy z punktu widzenia Blanche. Od jej zachwytu Christą, przez poznanie prawdziwej natury przyjaciółki, aż do wewnętrznej przemiany Blanche i pewnego rodzaju zemsty.
Całość na początku jest nieco męcząca. Dopiero gdy Blanche decyduje się wyjść ze swojej skorupy książka robi się lżejsza i przyjemniejsza w czytaniu.
wyzwanie czytelnicze: grunt to okładka - kobieta
źródło okładki: http://lubimyczytac.pl/
czwartek, 13 marca 2014
Parówki w cieście francuskim
Na co dzień, w mojej kuchni królują warzywa i warzywa, ewentualnie owsianki, kasze, ryże i inne równie pyszne rzeczy.
Jednak czasami mam ochotę na coś nie aż tak zdrowego. Jedną z takich moich kulinarnych słabostek są parówki zapiekane w cieście francuskim.
Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko.I przede wszystkim genialnie smakują...
...szczególnie jak ostatni raz na stole gościły kilka miesięcy wcześniej.
Składniki:
Jednak czasami mam ochotę na coś nie aż tak zdrowego. Jedną z takich moich kulinarnych słabostek są parówki zapiekane w cieście francuskim.
Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko.I przede wszystkim genialnie smakują...
...szczególnie jak ostatni raz na stole gościły kilka miesięcy wcześniej.
Składniki:
- opakowanie parówek (6 sztuk)
- opakowanie ciasta francuskiego
- dowolny sos (według uznania)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na sześć części.
Spiralnie owinąć każdą parówkę.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z sosem.
Smacznego
poniedziałek, 10 marca 2014
Owsianka bez gotowania
W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest owsianka bez gotowania. Przygotowuje się ją bardzo szybko. I co ważniejsze lepiej smakuje niż wygląda.
Składniki:
- zamykana szklanka lub pojemnik ;)
- płatki owsiane
- otręby
- mleko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 garści rodzynek
- 1/2 garści jagód goji
Przygotowanie:
Istotnym elementem tego przepisu jest naczynie w którym przygotowujemy owsiankę, ponieważ od jego objętości zależą proporcje składników. Chyba najwygodniejszą objętością jest 250ml i w przepisie podane są proporcje dla takiej właśnie porcji.
Naczynie wypełnić płatkami owsianymi do 1/3 objętości. Dodać łyżkę otrąb. Kolejną 1/3 naczynia uzupełnić mlekiem. Dodać jogurt, cukier, cynamon oraz bakalie.
Wymieszać, wstawić na noc do lodówki.
Zamiast bakalii można dodać owoce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)