Owsianka.
Banalne, pozornie nudne danie, które można przygotować można przygotować na tysiąc
[a nawet i więcej] sposobów.
Najczęściej gotuję owsiankę na bazie mleka lub soku, ewentualnie przygotowuję ją na zimno, ale dziś będąc na 'chorobowym' przygotowałam uproszczoną i równie pyszną wersję. Pełną bakalii i świeżych owoców.
Składniki (na 1 porcję):
- 4 łyżki płatków owsianych
- rodzynki
- suszona żurawina
- 1 mocno dojrzały banan
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- dżem malinowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki razem z bakaliami zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia.
Banana pokroić w plastry, dodać cukier i drobno posiekać lub rozetrzeć na jednolitą masę.
Połączyć płatki z musem owocowym. Dobrze wymieszać.
Udekorować dżemem malinowym (opcjonalnie).
Zamiast banana można wykorzystać inne owoce, np. brzoskwinie lub ananasa lub zrobić miks owoców.
Smacznego
uwielbiam owsiankę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńja też :) i chyba dlatego tak często na niej eksperymentuję :)
Usuń