wtorek, 18 listopada 2014

Owsianka z musem bananowym


Owsianka.


Banalne, pozornie nudne danie, które można przygotować można przygotować na tysiąc
[a nawet i więcej] sposobów.


Najczęściej gotuję owsiankę na bazie mleka lub soku, ewentualnie przygotowuję ją na zimno, ale dziś będąc na 'chorobowym' przygotowałam uproszczoną i równie pyszną wersję. Pełną bakalii i świeżych owoców.






Składniki (na 1 porcję):

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • 1 mocno dojrzały banan
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • dżem malinowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Płatki razem z bakaliami zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia.
Banana pokroić w plastry, dodać cukier i drobno posiekać lub rozetrzeć na jednolitą masę.
Połączyć płatki z musem owocowym. Dobrze wymieszać.
Udekorować dżemem malinowym (opcjonalnie).


Zamiast banana można wykorzystać inne owoce, np. brzoskwinie lub ananasa lub zrobić miks owoców.


Smacznego

2 komentarze: