czwartek, 20 lutego 2014

Owsianka truskawkowa


Do owsianki przekonałam się dopiero nie tak dawno i od tego czasu jest to jedno z moich ulubionych śniadań.

Żeby nie było zbyt monotonnie cały czas szukam nowych smaków.
Kilka razy natknęłam się na przepis na owsiankę przygotowywaną na soku zamiast na mleku i postanowiłam przygotować swoją wersję tego przepisu.



Składniki (na dwie porcje):

  • 6 łyżek płatów owsianych
  • 3/4 szklanki domowego soku truskawkowego
  • 3/4 szklanki wody
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść jagód goji
  • kilka moreli 

Przygotowanie:

Sok wymieszać z wodą i zalać płatki. Dodać rodzynki, żurawinę i jagody.
Gotować do uzyskania pożądanej gęstości. Przełożyć do dwóch miseczek. Udekorować pokrojonymi w paski morelami.

Domowy sok można zastąpić kupnym i wtedy nie ma potrzeby rozcieńczania go wodą.
Płatki można zalać sokiem wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Wtedy potrzeba mniej czasu na gotowanie.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz