Do owsianki przekonałam się dopiero nie tak dawno i od tego czasu jest to jedno z moich ulubionych śniadań.
Żeby nie było zbyt monotonnie cały czas szukam nowych smaków.
Kilka razy natknęłam się na przepis na owsiankę przygotowywaną na soku zamiast na mleku i postanowiłam przygotować swoją wersję tego przepisu.
Składniki (na dwie porcje):
- 6 łyżek płatów owsianych
- 3/4 szklanki domowego soku truskawkowego
- 3/4 szklanki wody
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść jagód goji
- kilka moreli
Przygotowanie:
Sok wymieszać z wodą i zalać płatki. Dodać rodzynki, żurawinę i jagody.
Gotować do uzyskania pożądanej gęstości. Przełożyć do dwóch miseczek. Udekorować pokrojonymi w paski morelami.
Gotować do uzyskania pożądanej gęstości. Przełożyć do dwóch miseczek. Udekorować pokrojonymi w paski morelami.
Domowy sok można zastąpić kupnym i wtedy nie ma potrzeby rozcieńczania go wodą.
Płatki można zalać sokiem wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Wtedy potrzeba mniej czasu na gotowanie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz