czwartek, 5 czerwca 2014

Wiosenna sałatka z dresingiem pomarańczowym


Sesja i okolice.
Nie dojadam.
Nie dosypiam.
Nie mam na nic czasu.
I zdecydowanie mam dość fast foodów.

W ramach powrotu do normalnej żywności przygotowałam lekką, wiosenną sałatkę pełną świeżych warzyw z nieco orientalnym dresingiem.

Wyszło przepysznie.



Składniki (na 1 porcję):

  • duża garść liści sałaty (mogą być różne rodzaje)
  • 1/3 strąka średniej papryki
  • 5-6 rzodkiewek
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki niesolonych ziaren słonecznika
Dresing:
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Słonecznik uprażyć. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w dużą kostkę, rzodkiewkę w półplastry, pomidory (w zależności od wielkości) na połówki lub ćwiartki.
Sałatę ułożyć na talerzu. Na wierzchu rozsypać pokrojone warzywa i posypać prażonym słonecznikiem.
W wersji lunchboxowej układać warstwami sałatę, warzywa i słonecznik.
Całość polać dresingiem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz