Jakoś, sama nie wiem czemu, wcześniej nigdy nie miałam okazji ich przyrządzać (ani chyba próbować).
W czasie ostatnich zakupów, tak ładnie się do mnie uśmiechały, że nie mogłam im odmówić.
W przygotowaniu postawiłam na prostotę i intuicję. I muszę przyznać, że jak na debiut wyszło genialnie.
Składniki:
- 500 gram białych szparagów
- 3-4 łyżki klarowanego masła
- duży ząbek czosnku
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końce, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekać/rozetrzeć z solą. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szparagi. Dodać czosnek. Doprawić solą pieprzem, pieprzem ziołowym, imbirem i rozmarynem. Smażyć około 5-7 minut tak żeby szparagi lekko się zrumieniły.
Dziś u mnie w towarzystwie sosu pomidorowego, podkręconego nieco cynamonem.
Smacznego.
MMM...
OdpowiedzUsuń