Tort na urodzinowe grill party? Czemu nie?
Tyle, że to nie może być taki zwykły i nudny tort z kremem.
To musi być jednocześnie ciasto pasujące i do grilla, i do urodzin.
I tak od pomysłu, do pomysłu wybór padł na ciasto czekoladowe. Stosunkowo proste w przygotowaniu i pachnące jak domowy, czekoladowy krem do tortu. A na dokładkę pełne orzechów i innych dobrych rzeczy.
Składniki:
- 240 g mąki
- 30 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 200 g masła
- 150 g orzechów laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 4 jajka
- 2 łyżki rumu
- sól
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Posiekać orzechy oraz czekoladę.
Cukier puder utrzeć z masłem o temperaturze pokojowej.
Dodać żółtka, mąkę, miód, rum, bakalie oraz czekoladę i dokładnie wymieszać.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć ciasto do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką [lub wyłożonej papierem do pieczenia].
Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
W połowie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, żeby ciasto za bardzo nie ściemniało.
Zostawić do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Zostawić do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Smacznego
Przepis inspirowany książką Włoskie smaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz