Może to zabrzmi trochę dziwnie, ale u mnie w domu nigdy nie było klasycznej szarlotki. Za to zawsze roznosił się zapach cynamonowego placka z jabłkami. Jest to chyba jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa, który do tej pory darzę niezmienną sympatią.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):
- 4 jabłka (jeżeli są mała może być 5)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka (+szczypta soli)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
- 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier i odstawić na 15-20 minut (aż jabłka puszczą sok).
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Do jabłek dodać jajka, wymieszać, dodać olej i ponownie wymieszać.
Dodać mąkę, wymieszać, opcjonalnie dodać rodzynek.
Dodać mąkę, wymieszać, opcjonalnie dodać rodzynek.
Ciasto przełożyć do tortownicy, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz