sobota, 21 września 2013

Cynamonowy placek z jabłkami

Wrzesień. Jesienne jabłka dojrzewają na drzewach i to najlepsza pora żeby przygotować z nich coś pysznego.

Może to zabrzmi trochę dziwnie, ale u mnie w domu nigdy nie było klasycznej szarlotki. Za to zawsze roznosił się zapach cynamonowego placka z jabłkami. Jest to chyba jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa, który do tej pory darzę niezmienną sympatią.


Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

  • 4 jabłka (jeżeli są mała może być 5)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka (+szczypta soli)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
  • 1/2 szklanki  rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier i odstawić na 15-20 minut (aż jabłka puszczą sok).
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Do jabłek dodać jajka, wymieszać, dodać olej i ponownie wymieszać.
Dodać mąkę, wymieszać, opcjonalnie dodać rodzynek.
Ciasto przełożyć do tortownicy, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz