W związku z dzisiejszym Międzynarodowym Dniem Blogera (o którym wstyd się przyznać dowiedziałam się dziś) szybki przepis śniadaniowo-imprezowy, w którym jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.
Wersja "klasyczna"
Składniki:
- opakowanie placków tortilla
- 2 opakowania dowolnego serka twarogowego
- 16 plastrów szynki lub innej wędliny
- główka sałaty
Przygotowanie:
Na placku tortilli rozsmarowujemy cienką warstwę serka. Z liści sałaty odłamujemy twarde końcówki i układamy na serku. Na sałacie układamy plastry szynki i smarujemy kolejną warstwą serka. Zwijamy jak roladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry o grubości ok. 2cm.
Najlepiej smakują po około 12 godzinach w lodówce.
Inne warianty smakowe
Sałatę można zastąpić szpinakiem.
Jedną z warstw serka twarogowego można zastąpić serkiem topionym:
przykładowo: serek twarogowy z rzodkiewką - sałata - szynka - serek topiony paprykowy.
przykładowo: serek twarogowy z rzodkiewką - sałata - szynka - serek topiony paprykowy.
Można przygotować także wersję bezmięsną:
przykładowo: serek twarogowy z ziołami - sałata - ser żółty - pasztet z łososia;
lub: serek twarogowy z chrzanem - sałata - łosoś wędzony - serek twarogowy z chrzanem.
Itp. Itd.
No i oczywiście...
źródło grafiki: Szeroko pojęty internet ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz