sobota, 31 sierpnia 2013

Tortilla inaczej


W związku z dzisiejszym Międzynarodowym Dniem Blogera (o którym wstyd się przyznać dowiedziałam się dziś) szybki przepis śniadaniowo-imprezowy, w którym jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.









Wersja "klasyczna"
Składniki:

  • opakowanie placków tortilla
  • 2 opakowania dowolnego serka twarogowego
  • 16 plastrów szynki lub innej wędliny
  • główka sałaty
Przygotowanie:

Na placku tortilli rozsmarowujemy cienką warstwę serka. Z liści sałaty odłamujemy twarde końcówki i układamy na serku. Na sałacie układamy plastry szynki i smarujemy kolejną warstwą serka. Zwijamy jak roladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry o grubości ok. 2cm.

Najlepiej smakują po około 12 godzinach w lodówce.

Inne warianty smakowe

Sałatę można zastąpić szpinakiem.

Jedną z warstw serka twarogowego można zastąpić serkiem topionym:
przykładowo: serek twarogowy z rzodkiewką - sałata - szynka - serek topiony paprykowy.

Można przygotować także wersję bezmięsną:
przykładowo: serek twarogowy z ziołami - sałata - ser żółty - pasztet z łososia;
lub: serek twarogowy z chrzanem - sałata - łosoś wędzony - serek twarogowy z chrzanem.

Itp. Itd.


No i oczywiście...



źródło grafiki: Szeroko pojęty internet ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz