środa, 17 lipca 2013

Sałatka fasolowa

Sezon na świeżą fasolkę szparagową trwa w najlepsze.


A skoro fasolka, to musi być sałatka. Od zeszłorocznych wakacji jest to mój faworyt jeżeli chodzi o dania z fasolką w roli głównej.








Składniki:
  • 30-40 dkg fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki

Sos:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól


Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, przestudzić i pokroić na mniej więcej 3-centymetrowe kawałki. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać.
Ząbek czosnku rozetrzeć z solą. Wymieszać sok z cytryny z musztardą. Dodać roztarty czosnek, oliwę i wymieszać.
Polać sałatkę sosem, wymieszać. Podawać schłodzone.


Wariacje na temat:
Sos można przygotować bez czosnku.
Równie dobrze można nie studzić fasoli i podawać jako gorące danie obiadowe.
Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale z czerwoną sałatka jest bardziej kolorowa i milsza dla oka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz