A skoro fasolka, to musi być sałatka. Od zeszłorocznych wakacji jest to mój faworyt jeżeli chodzi o dania z fasolką w roli głównej.
Składniki:
- 30-40 dkg fasolki szparagowej
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
Sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, przestudzić i pokroić na mniej więcej 3-centymetrowe kawałki. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać.
Ząbek czosnku rozetrzeć z solą. Wymieszać sok z cytryny z musztardą. Dodać roztarty czosnek, oliwę i wymieszać.
Polać sałatkę sosem, wymieszać. Podawać schłodzone.
Wariacje na temat:
Sos można przygotować bez czosnku.
Równie dobrze można nie studzić fasoli i podawać jako gorące danie obiadowe.
Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale z czerwoną sałatka jest bardziej kolorowa i milsza dla oka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz