piątek, 2 stycznia 2015

Pizzerki



Najlepsza pizza?

Zdecydowanie domowa, pachnąca ziołami, z samodzielnie skomponowanymi dodatkami.


Pyszna zarówno w wersji maxi, jak i imprezowej wersji mini.
Najlepiej smakuje prosto z pieca, ale na zimno też jest całkiem niezła.


I co najważniejsze bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.



Składniki (na 9 pizzerek):
Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • opakowanie suszonych drożdży (7 gram)
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • bazylia/oregano
Dodatki:
  • 150-200 g pieczarek
  • kilka łyżek ketchupu
  • 100 g sera
  • 9 plastrów dojrzewającej szynki
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Pieczarki posiekać, poddusić na maśle. Po odparowaniu nadmiaru płynu dodać ketchup.
Ser zetrzeć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i bazylią. Dodać oliwę.
Wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę.
Ciasto podzielić na 9 kulek i uformować z nich placuszki.
Każdy z placków oprószyć bułką tartą, nałożyć po łyżce sosu pieczarkowo-pomidorowego, posypać serem. Na wierzchu położyć plaster dojrzewającej szynki.
Piec około 12 minut.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz