Najlepsza pizza?
Zdecydowanie domowa, pachnąca ziołami, z samodzielnie skomponowanymi dodatkami.
Pyszna zarówno w wersji maxi, jak i imprezowej wersji mini.
Najlepiej smakuje prosto z pieca, ale na zimno też jest całkiem niezła.
I co najważniejsze bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki (na 9 pizzerek):
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- opakowanie suszonych drożdży (7 gram)
- sól do smaku
- 1-2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- bazylia/oregano
Dodatki:
- 150-200 g pieczarek
- kilka łyżek ketchupu
- 100 g sera
- 9 plastrów dojrzewającej szynki
- bułka tarta
Przygotowanie:
Pieczarki posiekać, poddusić na maśle. Po odparowaniu nadmiaru płynu dodać ketchup.
Ser zetrzeć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i bazylią. Dodać oliwę.
Wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę.
Wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę.
Ciasto podzielić na 9 kulek i uformować z nich placuszki.
Każdy z placków oprószyć bułką tartą, nałożyć po łyżce sosu pieczarkowo-pomidorowego, posypać serem. Na wierzchu położyć plaster dojrzewającej szynki.
Piec około 12 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz