wtorek, 1 lipca 2014

Kolorowe palmiry z cynamonem


Za oknem momentami smętnie.
W lodówce opakowanie ciasta francuskiego.
I na dokładkę za jakieś pół godziny przychodzą goście.

Po przejrzeniu zawartości szafek zapadła decyzja: palmiry.
Szybko się je przygotowuje i są naprawdę pyszne.

A te wczorajsze zniknęły w mgnieniu oka.


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 opakowania posypki cukrowej
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i rozłożyć.
Na ciasto równomiernie wysypać posypkę, cynamon i cukier.
Zawinąć z obu stron do połowy i pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm.
Plasterki "skleić" tak by utworzyły kółko i układać "na sztorc" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 


Posypkę można zastąpić czekoladą, mielonymi orzechami lub innym ulubionym dodatkiem.


Smacznego

1 komentarz: