sobota, 28 lutego 2015

Kremowe risotto

kufer z nieszpodziankami



Z jednej strony z risotto jest trochę jak z bigosem. Każda gospodyni ma swój jedyny słuszny
i niepowtarzalny przepis.

Z drugiej strony risotto możemy przygotować
z dowolnymi dodatkami, co daje nam prawie nieograniczone możliwości.



Ale bez względu na to z jakiego przepisu korzystamy, trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu oraz dodaniu na koniec masła.



Składniki:

  • 80 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 100-150 ml białego wina
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 650-700 ml wywaru warzywnego
  • 300 g ryżu (najlepiej specjalnego do risotto)
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę. Pieczarki i seler naciowy pokroić w drobne kawałki. Czosnek przetrzeć przez praskę.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekać.
Szynkę pokroić w cienkie paski i podsmażyć aż będzie chrupiąca. Zdjąć z patelni i zostawić do dekoracji.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać warzywa i chwilę smażyć.
Dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć około 5 minut żeby warzywa zmiękły.
Dodać wino i odparować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo bulion, aż ryż zmięknie.
Wsypać większość żółtego sera oraz ser z niebieską pleśnią. Dobrze  wymieszać.
Wyłączyć gaz i dodać masło.

Podawać posypane chipsami z szynki, pietruszką oraz serem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz