Z jednej strony z risotto jest trochę jak z bigosem. Każda gospodyni ma swój jedyny słuszny
i niepowtarzalny przepis.
Z drugiej strony risotto możemy przygotować
z dowolnymi dodatkami, co daje nam prawie nieograniczone możliwości.
Ale bez względu na to z jakiego przepisu korzystamy, trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu oraz dodaniu na koniec masła.
Składniki:
- 80 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki oliwy
- 100-150 ml białego wina
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 650-700 ml wywaru warzywnego
- 300 g ryżu (najlepiej specjalnego do risotto)
- 50 g twardego żółtego sera
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę. Pieczarki i seler naciowy pokroić w drobne kawałki. Czosnek przetrzeć przez praskę.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekać.
Szynkę pokroić w cienkie paski i podsmażyć aż będzie chrupiąca. Zdjąć z patelni i zostawić do dekoracji.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać warzywa i chwilę smażyć.
Dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć około 5 minut żeby warzywa zmiękły.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać warzywa i chwilę smażyć.
Dodać ryż, dobrze wymieszać i smażyć około 5 minut żeby warzywa zmiękły.
Dodać wino i odparować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo bulion, aż ryż zmięknie.
Wsypać większość żółtego sera oraz ser z niebieską pleśnią. Dobrze wymieszać.
Wyłączyć gaz i dodać masło.
Wyłączyć gaz i dodać masło.
Podawać posypane chipsami z szynki, pietruszką oraz serem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz