piątek, 19 grudnia 2014

Piernik

ciasto świąteczne



Nigdy nie byłam fanką pierników, ani pierniczków.

Nawet śmiem twierdzić, że jestem jedną z niewielu osób, które będąc w Toruniu nie biegną od razu po zapas pierników.


Ale jest taki jeden piernik, na który czekam calutki rok.
Świąteczny piernik mojej mamy.
Lekko wilgotny, pachnący domowymi powidłami.

Pyszności.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki mocnej kawy [np. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na filiżankę]
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki naturalnego miodu

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć i ostudzić.
Miód rozpuścić i ostudzić.
Zmiksować całe jajka z cukrem. Stopniowo, naprzemiennie dodawać mąkę i olej.
Cały czas ucierając dodać miód, przyprawę do piernika i kawę.
Ciasto przelać do tortownicy (ma płynną konsystencję)
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-60 minut do 'suchego patyczka'.

Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz